מתעניינים בקשר שבין עולם הטיפול והיהדות? רוצים להבין יותר על מקורם של מושגים טיפוליים ואיך הם מתכתבים עם עולם התורה והמצוות?
סדרת הפרקים הזו מציעה מבט מעניין על התפתחות החשיבה אודות הנפש האנושית – מהמיתולוגיה היוונית ועד ימינו. נסקור יחד את השאלות המרתקות העולות מהמפגש בין עולמות אלו, ונתבונן בדרך בה הוגים שונים התמודדו עם סוגיות אלו לאורך ההיסטוריה.
הסדרה מתאימה לאנשי מקצוע בתחום הטיפול, וכן לכל מי שמתעניין בהיבטים התיאורטיים של המפגש בין פסיכולוגיה, פילוסופיה ויהדות. זוהי הזדמנות להרחיב אופקים ולהעמיק בשאלות מרתקות אלו מנקודת מבט היסטורית ורעיונית.
האם העיסוק המקצועי בנפש אינו סותר תורה? מהי מיתולוגיה, וכיצד התפתחה? מה יחסם של חכמי חז"ל למושגים מיתולוגיים? כיצד השתלשלה הבנת הנפש לאורך הדורות, ומה מקומו של שומר התורה והמצוות בתוך התהליך הזה?
עולם הטיפול מציג מושגים שאינם מוכרים ליושבי בית המדרש, וחלקם אף נראים רחוקים מהקשרם התורני. כשאדם שומר תורה ומצוות נתקל במושגים כמו מיתולוגיה יוונית, הוא עשוי לתהות: מדוע יש צורך בהמשגות חיצוניות להבנת המציאות הנפשית? האם הן עומדות בניגוד לחכמי חז"ל, ואם כן, כיצד ניתן לעסוק בהן? מצד שני, האם ניתן להבין את נפש האדם ללא כלים אלו? יש הטוענים שניתן לעזור לאנשים מתוך מושגים תורניים, אך המציאות מראה שכשר אנשים פונים לטיפול הן מצהירים כי ההמשגות התורניות הידועות והנפוצות אינן מספיקות, ומכאן הצורך בפניה לאיש מקצוע. אך עדיין עולה השאלה: האם העיסוק הזה אינו סותר תורה? מה מקור המושגים הללו? מהי מיתולוגיה, וכיצד התפתחה? מה יחסם של חכמי חז"ל למושגים מיתולוגיים? כיצד השתלשלה הבנת הנפש לאורך הדורות, ומה מקומו של שומר התורה והמצוות בתוך התהליך הזה?
אנשים שומעים הרצאות על נפש, זוגיות ומשפחה, ושואלים שאלות על הקשר בין המושגים הנלמדים לבין אמונה ויהדות. שאלות אלו מעוררות מחשבות ותהיות, וכל מידע שיכול להרחיב את ההבנה יכול לסייע למי שעוסק בנושאים אלו. בפרקים אלו נעסוק בשאלות כמו: מהי המיתולוגיה היוונית, שממנה לקוחים רבים מהמושגים הפסיכולוגיים? מה תקפותן של תיאוריות פילוסופיות ופסיכולוגיות המתכחשות להשגחה אלוקית? שאלות אלו משפיעות הן על השיח המקצועי והן על הרלוונטיות של הדיונים בקרב שומרי תורה ומצוות.
הסדרה מבקשת לתרום לשיח זה באמצעות סקירת ההתייחסות לנפש לאורך ההיסטוריה, מנקודת מבט רחבה. חשוב להדגיש שאין כאן כוונה להתייחס לדברים מנקודת מבט תורנית או הלכתית, אלא להציג סיקור כללי של נושאים שנלמדו מהספרות והמחקר. אם חלק מהאמירות ייתפסו כהלכתיות או השקפתיות, אין זו הכוונה, ועל הלומד להתייעץ עם רבותיו בכל הקשור להשקפתו האישית וההלכתית.
פרקי הסדרה עוסקים במושגים ובאישים כמו מיתולוגיה יוונית, פילוסופיה, סוקרטס, אפלטון, אריסטו, חטא ההיבריס, סירנות, הרמב"ם, בעל התניא ופרויד. בתחילה תוכנן לקרוא לסדרה "מאריסטו והרמב"ם ועד בעל התניא ופרויד", אך השם נשמע יומרני מדי, שכן כל אחד מהאישים הללו מצריך שעות רבות לסקירת דמותו והגותו. לכן נבחר השם "מבט לנפש במנהרת הזמן", שמציע נקודת מבט כללית מלמעלה, המאפשרת התמודדות עם שאלות ומושגים הקשורים לנפש, ומעשירה הן את השיח המקצועי והן את השיח הפולמוסי.
ההרצאה מועברת בליווי מצגת, ומתאימה הן לציבור שוחר ידע והן ליועצים ומטפלים מקצועיים המבקשים להעשיר את הבנתם.
הקורס מיועד לאנשי מקצוע מנוסים בתחום הייעוץ והטיפול הזוגי, ומטרתו להעמיק את חשיבתם ולאפשר להם ראייה מערכתית מורכבת ויישומית יותר בעבודתם.
מטרת ההרצאה היא להעניק מפה כללית של התפתחות המושגים הממשיגים את הנפש לאורך ציר הזמן, החל מהמיתולוגיה היוונית, דרך הפילוסופיה ועד לתיאוריות הפסיכולוגיות המודרניות. ההרצאה מבקשת להאיר היבטים שונים של הנפש, לחדד שאלות מרכזיות, ולעורר מחשבה על הקשר בין מושגים אלו לבין עולמות תוכן כמו אמונה ויהדות. היא מיועדת לאנשי מקצוע ולשוחרי דעת, במיוחד לאלו המתמודדים עם קונפליקטים בין שמירת תורה ומצוות לבין עיסוק בנפש בחזית הקלינית, ומטרתה לתרום לשיח המורכב והעדין הזה.
הקורס מיועד לציבור הרחב, כולל שוחרי ידע, יועצים ומטפלים מקצועיים בתחום הייעוץ והטיפול הזוגי. הוא מיועד לאנשים המעוניינים להעמיק את הבנתם בנושאים הקשורים לנפש, זוגיות ומשפחה, ולחקור את הקשרים בין המושגים הללו לבין עולמות תוכן אחרים. הקורס מציע מפה כללית של התפתחות המושגים הממשיגים את הנפש, ומזמין את המשתתפים להרחיב את הידע שלהם ולהתמודד עם שאלות מורכבות בתחום זה שעולות תוך כדי למידה.
החכמתי מאוד מהפרק שבו סקרת מנגנוני הגנה עם דוגמאות, זה כבר תרם לי ביומיום להבנה שלי את עצמי ויכולתי גם לקרוא בשם לכל מיני תופעות בקליניקה…
סדרה קטנה וכל כך חשובה, אני מרגישה שהיא נתנה לי כלים לחשוב על הנפש בצורה רחבה ומעמיקה יותר.
אני ממליצה לכל מי שמתעניין בנפש ובקשר שלה לעולם האמונה לצפות בה.
השימוש במצגת היה מועיל מאוד, היא ממש ממש מושקעת וזה כל כך עוזר, במיוחד כשמדובר בנושאים מורכבים כמו פילוסופיה ומיתולוגיה
אני מרגישה שיש לי עוד הרבה מה ללמוד על הנפש, על ההיסטוריה שלה ועל הקשר שלה לעולם האמונה
אני מתמודדת עם שאלות דומות בעבודתי, והסדרה נתנה לי כלים לחשוב על הדברים בצורה עמוקה יותר
לא ידעתי שחז"ל התייחסו לנושאים כאלה, וזה גרם לי לנהל שיח ער עם הרב שלי על ההתלבטויות הרבות שיש לי במקום שבין התרבות היהודית לתרבויות אחרות לאורך ההיסטוריה.
מעולם לא חשבתי על התפקיד של המיתולוגיה היוונית בחייהם של אנשים ועל הקשר בין זה למציאות שלנו. זה גרם לי להעריך את ההתפתחות של החשיבה האנושית.
אהבתי במיוחד את ההתייחסות לקונפליקטים שעולים אצל מטפלים שומרי מצוות – זה נושא שלא מדברים עליו מספיק.
למדתי על הקשר בין המיתולוגיה היוונית, הפילוסופיה והפסיכולוגיה המודרנית, וזה עזר לי להבין את השורשים של המושגים שאנחנו משתמשים בהם היום.
הירשמו ללא כל התחייבות למגזין
ותהנו ממגון עצום של תוכן בתחומי הנפש
במקרה שאין לך קוד רישום, נא לרשום את הספרה 10 לרמת הרשאה של צופה במגזין
באתר זה נעשה שימוש בקבצי Cookie. בעצם בחירתכם להמשיך ולגלוש באתר זה, אתם מביעים הסכמה לשימוש מטעמנו בקבצי Cookie. עיינו כאן למידע נוסף