הקורס בחסות מרכז י.נ.ר המרכז ללימודי יעוץ
טיפול והנחיה ובחסות אגודת היועצים והמטפלים
במשפחה בישראל

טיפול זוגי בגישה אינטגרטיבית מערכתית

הקורס ההיברידי (דיגיטלי + מפגשים בזום) שמיועד לאנשי מקצוע מתחום הייעוץ והטיפול הזוגי ישדרג את המקצועיות שלכם לרמות חשיבה ופרקטיקה שלא חשבתם

אם אתם עובדים עם זוגות ויש לכם דרך חשיבה מבוססת על גישה וחשיבה מקצועית, ואם אתם מרגישים שאתם זקוקים למתח אינטלקטואלי חדש ולפרקטיקה מאתגרת שמצליחה למקם אתכם באופן מורכב יותר בקליניקה, הקורס הזה ישנה את ההסתכלות והגישה הקלינית שלכם באופן מאתגר ומפתיע. 

זה לא עוד קורס העשרה, זוהי סדרה מיוחדת במינה המשלבת יידע תיאורטי חדש ושונה מלווה בהדרכות מצולמות הממחישות את הפרקטיקה החדשה והמתקדמת, שתייחד את עבודתכם הקלינית מכל מה שידוע ומוכר סביבכם.  

בליווי הדרכות לאורך כל הקורס

מפגשים קבוצתיים בזום עם המרצה במהלך הקורס

שעות הקורס

מכיוון שהקורס מכוון להכשרה ולהטמעת המודל בחשיבה ובפרקטיקה, ואינו אסופת הרצאות בתתי נושאים, השיעורים בני שעתיים עד שלוש שעות אקדמיות יפתחו ללמידה בקצב של שיעור בשבוע במשך 30 שבועות, שבסופם ייערך מבחן מסכם לקבלת תעודה

מגיש

הקורס מוגש על ידי יוצר המודל האינטגרטיבי מערכת
הרב שלום אביחי כהן M.A
בעל תואר מומחה בפסיכותרפיה אינטגרטיבית, מטפל זוגי בכיר, רכז אקדמי של התוכנית להכשרת יועצים זוגיים במרכז י.נ.ר ובשיתוף האוניברסיטה הפתוחה, וראש תחום זוגיות באגודת היועצים והמטפלים במשפחה בישראל.

מטלות ותעודה

בסיום הקורס ייערך מבחן רב ברירתי (אמריקאי) ובציון עובר (70%) התלמיד יהיה זכאי לתעודה על למידת הגישה האינטגרטיבית מערכתית בטיפול זוגי מאת TLI מרכז לימודים תרפינט ובחסות מרכז הלימודים י.נ.ר

מפגשים קבוצתיים

במהלך הקורס יערכו 20 שעות מפגשים קבוצתיים שבהם, יינתן זמן לשאלות על החומר הנלמד, והתלמידים יוכלו להציג מקרים שיאושרו מראש על ידי המרצה ולבחון אותם מפרספקטיבה אינטגרטיבית מערכתית, כמו״כ במפגש זה נוכל לעשות סימולציות להגברת המיומנות הקלינית. כל תלמיד זכאי להשתתפות בעשרים שעות אקד׳ ללא תשלום. הכניסה לשיעור מצריכה רישום מראש.

טיפול זוגי בגישה אינטגרטיבית מערכתית

נלמד על ממדי השינוי והעבודה הקלינית מתוך התייחסויות שונות ומנוגדות
נכיר את מה שמייצר ומגדיר מורכבות קלינית ואופן ההשפעה על מה שנתפס כהצלחה טיפולית
נראה את הקשר בין אחריות ובגרות פנימית לתפיסה הטיפולית וההשפעות של האתגרים הללו על עמדת המטפל
נעלה להסתכלות זוגית מערכתית כתהליך חדש הכופר בנקודת המבט המעגלית בייחס למסגרת ההתייחסות של המטופל
נלמד על תפיסת המבנה והתנועה העומדת בניגוד לתפיסת עומק של התכנים העולים
נתחיל להבין קשרים על פי הקשרים היוצקים את המובן מעבר לפשר העולה מהסדר ההגיוני ושפת המילים
נציג את המודל האינטגרטיבי מערכתי כמסגרת בסיס לעבודה המתפתחת ולסדרת שיעורי הקורס
נאמץ סגנון ויכולת צפייה מערכתית מעוגנת בפרדוקס שחרור מכבלים אינטלקטואליים מתוך חשיבה אינטלקטואלית גבוהה
נלמד ונזהה מרכיבי מובחנות המחזקים את אחיזת אזורי התפקידים הזוגיים העולים כחלק ממפת המודל ומעכבים את ההתפתחות האישית והזוגית
נבין את הפנייה לטיפול מתוך נקודת מבט של הפרת איזון דרך הבנת נקודת הסימפטום והעיסוק סביבה
נלמד את עקרונות הגישה ומלאכת הקונפרונטציה כמלאכה הכרחית וליבתית שמהווה מקור לתפנית חיובית אך גם לכשל בתהליך
נתמקם באופן שונה מול פתולוגיה ונלמד את מלאכת הסדיקה מתוך תפקיד מטפל מאפשר ובהתאמה לאזורי מפת המודל
נאמץ את עקרונות הריפוי וההתערבות בהתאמה לנקודת מבט של עצמאות ומובחנות רגשית
נרחיב את יכולת הצפייה בתמרונים תוך זוגיים ובהתנהגויות נלוות למערכת מתוך תפיסה מורכבת של הריקוד הזוגי
נמחיש את דרך העיסוק הפרקטי המוצע בעבודה מול מערכות יחסים קודמות וההשפעה של העיסוק הזה על התהליך הטיפולי
נעשה סיכום כללי דרך אינטגרציה טיפולית המאפשרת אבחנה בין סגנונות שונים של זוגות והתאמת גישת העבודה למבנה הזוגי
נצפה לאורך כל הקורס בהדרכות עם מטפלים זוגיים שעוסקים בעבודה מתקדמת מתוך החשיבה האינטגרטיבית מערכתית, ונצפה במהלכן בשפע של התערבויות ופרקטיקות תוך כדי הטמעה והפנמה של החלק התיאורטי

ביבליוגרפיה חלקית

  • רזי, ע'. יחזקאלי, פ' (2006). העולם איננו ליניארי. תל אביב: מאירי.
  • ברבאשי, א' ל' (2004), קישורים, המדע החדש של רשתות. תל אביב: ידיעות אחרונות.
  • ווצלביק א', וויקלנד פ (1979), שינוי – עקרונות יצירת בעיות ופתרונן, תל אביב: הפועלים.
  • וינר נ' (1964), אנשים ומוחות – מכונה (הקיברנטיקה והחברה), תל אביב: הפועלים.
  • יחזקאלי פ' (2004), מה שלא פשוט, פשוט לא הולך. גלילות: המכללה לביטחון לאומי.
  • רבין, ק'; לנס, ע' (2011). הדיפרנציאציה של העצמי. אבן יהודה: אמציה.
  • לניר צ' (1988), יסודות בתהליך החשיבה המערכתית. לניר: מערכות מידה והחלטה.
  • רגן ע' (2020), בסוד המפגש. ישראל: אני ואתה – מרכז לאומנות השיח.
  • גורביץ' ד', ערב ד' (2020), אנציקלופדיה של הרעיונות. תל אביב: משכל.
  • שנארץ, ד' (ל.ת). הטיפוס בסולם הדיפרנציאציה. אצל כהן, ד' מאמר זוגיות כמגרש אימונים לצמיחה אישית. נדלה
  • לאקאן, ז (1966). כתבים כרך א. תל אביב: רסלינג.
  • בנימיני, י (2009). השיח של לאקאן. תל אביב: רסלינג.
  • Pirooz, Sholevar, G. & Schwoiri, L. (Eds.) (2003). Textbook of family and couple therapy. Washington D.C.: American Psychiatric Pub.
  • Mahler, M.S., F. Pine, and A. Bergman. (1975) The Psychological Birth of the Human Infant. NY: Basic Books
  • תרפיה של מערכות משפחתיות על-פי בּוֹאֶן גישה אינטגרטיבית לתרפיה משפחתית מתוך: Family Therapy Concepts and Methods Chapter 5 ; Michael P. Nichols with R.C. Schwarts 2004 הובא ע"י מכון סאמיט.
הראה עוד

הרחבה על הקורס

התיאוריות והגישות המערכתיות נלמדות ומנחות בעיקר את הטיפול המשפחתי, התיאוריות והגישות הפסיכואנליטיות נלמדות ומנחות בעיקר את הטיפול הפרטני, לרוב, הייעוץ והטיפול הזוגי אינו מערכתי למרות שהוא עשוי בחלק מהגישות להישען על עקרונות ורעיונות כלליים שלקוחים מתוך החשיבה המערכתית אך החשיבה הספציפית הנוגעת להבנת הריקוד הזוגי בדרך כלל לא תהיה חשיבה מערכתית על כל מורכבויותיה של תורת המערכות, ולכן, אנחנו נוכל לראות למשל בגישה זוגית המתחקה אחרי הצרכים הלא ממומשים של בני הזוג עקרונות שלקוחים מתוך החשיבה המערכתית ואף התערבויות והבנות שנגזרות מכך, כמו ההסתכלות המעגלית הרואה בכל גירוי תגובה ובכל תגובה גירוי, אבל החשיבה שתנחה את המטפל בפועל היא חשיבה שמתייחסת לכל אחד מבני הזוג כמביא משהו אישי לתוך המערכת ושם נפגש עם עניין אישי שמביא האחר, והמטפל מראה איך האחד קשור לשני ואיך גיוס של שניהם לעבודה זוגית יכולה לעזור להם לממש צרכים נפשיים אישיים מבלי לפגוע בצורכי האחר.

גם העבודה בגישה ה- EFT (Emotion-Focused Therapy) הנפוצה, רואה בשני בני הזוג רקדנים שרוקדים יחד בתוך קשר זוגי, וגם היא רואה את ההשפעה של האחד על השני ואת התגובתיות של האחד כלפי האחר, והדגש הוא על כך שכל אחד מבני הזוג מביא למערכת את עולמו האישי ושניהם יחד ממשיכים לרקוד מתוך המקום האישי הזה, וכאשר המטפל מצליח לעזור להם לראות את המקום האישי של כל אחד מהם בתוך הקשר ומנקודת מבט של רגשות המבטאים מצוקה וקושי, הם יהיו מסוגלים להיות האחד בשביל השני דמויות התקשרות. מנקודת מבט של ריקוד זוגי מעגלי אפשר להתחבר לגישה כמייצגת עיקרון כללי שיכול להתקבל גם בחשיבה מערכתית, אך אין זו באמת חשיבה מערכתית שמנחה את העבודה הזוגית אלא היבט מסוים שאפשר לראות אותו במובנים אחרים ואף מנוגדים, גם בחשיבה המערכתית.

וכשנעיף מבט לכיוון הגישות הפסיכואנליטיות שם נגלה לרוב כי העבודה וכיוון המחשבה היא עבודה אישית ולא זוגית, ואמנם כן ישנם גישות שלוקחות את החשיבה הפסיכואנליטית למחוזות הטיפול הזוגי, במיוחד ההסתכלות מנקודת מבט של יחסי אובייקט, אך אלו הם גישות מועטות יחסית, וגם אלו מיישרות קוו עם החשיבה ההתקשרותית שמיוצגת ברוב הגישות לטיפול זוגי כמו גישת ה- EFT.

הקורס הזה נועד בראש ובראשונה להביא לטיפול הזוגי את החשיבה המערכתית באופן שלוקח בחשבון לא רק את העקרונות הכלליים ולא רק רעיונות שניתן לגייס מהחשיבה הזאת, אלא את ההסתכלות הרחבה והמורכבת של תיאוריות מערכתיות על מה שקורה ומה שמבטאים זוגות כאשר הם מגיעים לקליניקה. בראייה הזאת, איננו מנתחים את המערכת באמצעות ניתוח של כל אחד מבני הזוג באופן אישי, כמו למשל, מהם הצרכים הרגשיים שנפגעו אצלו, ומהם הרגשות האישיים שהוא מביא למערכת מתוך החוויות שעבר, ואז אנחנו נפעיל התערבויות באופן מעגלי או מערכתי. במקום זאת, אנחנו מנתחים את המערכת דרך הבנת המערכת ולא כל אחד מהגורמים בה, ואז מפעילים התערבויות שהן מכוונות לכל אחד מחברי המערכת באופן אישי – הפעולה היא הפוכה, לא האבחון אישי וההתערבות מערכתית אלא האבחון מערכתי וההתערבות אישית בתוך המערכת.

בתוך כל זה, רעיונות ומחשבות המבוססות על תיאוריות וגישות פסיכואנליטיות שאינן בהכרח מאסכולת יחסי האובייקט אלא גם מתוך הקשרים לאקנייאניים, יתרמו להבנת ההקשרים המערכתיים עליהם נלמד במהלך הקורס הייחודי הזה.

מקבץ המחשבות והרעיונות מתרכז במודל אחד המהווה מסגרת רחבה ומרתקת שהינה מסגרת אינטגרטיבית השונה במהותה מחשיבה אקלקטית. אקלקטיקה היא צורת עבודה העושה שימוש בכל רעיון או כלי שנראה מתאים על מנת לפתור בעיה מסוימת, החשיבה האינטגרטיבית מתייחסת לשילוב של רעיונות ומושגים שונים ממגוון מקורות ומובילה קוו אחד מאחד ההולך לכיוון מטרה בצורה מקיפה ומתקדמת יותר. הגישה האינטגרטיבית מובילה קוו חשיבה ומטרות מרכזיות שאליהן אנו שואפים באמצעות מגוון רעיונות וכלים שבעיקרם הם מתורת המערכות המורכבות ובהעשרה ממקורות פסיכואנליטיים.

הראה עוד

החשיבה האינטגרטיבית מתייחסת לשילוב של רעיונות ומושגים שונים ממגוון מקורות ומובילה קוו אחד מאחד ההולך לכיוון מטרה בצורה מקיפה ומתקדמת יותר

לאן אנחנו חותרים

הקורס מיועד לאנשי מקצוע מנוסים בתחום הייעוץ והטיפול הזוגי, ומטרתו להעמיק את חשיבתם ולאפשר להם ראייה מערכתית מורכבת ויישומית יותר בעבודתם.

מטרות הקורס

מטרות הקורס הם להעניק יידע ולהעמיק את חשיבת היועץ והמטפל על מנת לאפשר לו ראייה מערכתית רחבה ומורכבת יותר של מערכת זוגית. לאפשר למטפל הסתכלות שונה ובדרך כלל מנוגדת להסתכלות הרגילה שמטפלים רגילים להתבונן דרכה ובכך להתמקם יעיל יותר מול מורכבויות ותקיעויות. להטמיע את דרך החשיבה בעבודה המעשית באמצעות צפייה בהדרכות מתקדמות המבוססות על החשיבה האינטגרטיבית מערכתית. לחשוף את המטפל להיבטים אישיים וזוגיים של עצמו ולאפשר לו מצע רעיוני ומעשי רחב יותר לעבודה אישית ולהתמקמות קלינית יעילה ומקצועית יותר.

דרישות התכנית

דרישות התכנית הקורס מורכב משיעורים שנפתחים אחת לשבוע דרך מערכת סקולר ומצריך אפשרות גישה אינטרנטית (אם ישנה חסימה שלא מאפשרת כניסה יש לבקש מחברת החסימה לאשר צפייה, ובכל מקרה לאחר הרכישה יצטרך התלמיד לדאוג לאפשרות הצפייה).  כמו״כ בסיום הקורס יתקיים מבחן מסכם שבסיומו בהצלחה תישלח תעודת סיום ותיפתח אפשרות הצטרפות לקבוצת מטפלים סגורה בכפוף לתנאי הקבלה הנוספים. 

קהל היעד

קהל יעד הקורס הוא אך ורק לאנשי ונשות מקצוע מתחום הייעוץ והטיפול הזוגי שכבר יש להם דרך מקצועית שעל פיה הם עובדים ודרכה הם חושבים. זהו קורס הכשרה מתקדם שאינו מיועד להכשיר יועצים לעבודה בסיסית מבלי שיש להם רקע קודם. 

על הקורס מנקודת מבט הסטודנטים

Recommendations

קורס המשלב מקצועיות, העמקה וידע אדיר

יצחק עזרא | יועץ נישואין ומשפחה

אני רואה התקדמות משמעותית בעבודה שלי בקליניקה בזכות הלמידה הזו וממליץ לכל מי שמתאים ועדיין מסתפק לטעום ולהנות

קשה שלא לפתוח בהערכה אישית כלפי רכז התכנית הרב שלום אביחי כהן שמלווה אותנו החל מתחילת לימודיי בהכשרה לטיפול זוגי במכללת י.נ.ר ובהמשך בהדרכות שוטפות, וכרגע בשיאו של קורס העמקה בתוכנית האינטגרטיבית מערכתית בטיפול זוגי.

על מקצועיות לא אני צריך לספר… אבל אם נאמין שמקצועיות היא לא רק היכולת לדעת הרבה, אלא היכולת שלך להעביר את הדברים הלאה לתלמידים בצורה שתתקבל על השומע ותקדם אותו כל אחד במקומו ובצורתו, דבר שאנו רואים וחווים כל פעם הן בהדרכות והן בלימודים בצורה המדוייקת ביותר.

ועל אישיותו המעודדת ומאמינה בכל אחד ביכולתו ובכוחותיו ומודים לה' על כך שאנו זוכים להיות חלק מהתוכנית הזו שנותנת לנו את האפשרות לקבל עוד הרחבה והבנה מעמיקה בטיפול זוגי.

במבט ראשון יש את הלימודים עצמם שהם עשירים בתוכן מקצועי ומתומצת שמהווה יריית פתיחה לעולם הטיפול הזוגי ומשם והלאה הצורך בהדרכות ובחידוד הידע והבאתו לכדי ביצוע בפועל בעבודה הקלינית. ובטוחני שכל מודרך (ולא רק אני) שנכנס להדרכה יוצא עם תובנות נוספות חידוד, העמקה, הבנה רחבה יותר, ועוד ועוד זוויות שניתנות בצורה פרטנית בהדרכות שיוצרות אותנו כמטפלים זוגיים מקצועיים מוחזקים שיכולים להעביר תהליך מורכב שכזה.

והנה קמה לה התוכנית שלמעשה אומרת בא תיקח את כל מה שלמדת על שיטות הטיפול והידע מסביב וכן את הידע שנצבר לך מניסיונך האישי בקליניקה ובהדרכות ותצא למסע שיאפשר לך גם להרחיב את ידיעותיך, זה לא עוד הדרכה פרטנית ספציפית למקרה מסוים אלא יכולת להבין בצורה רחבה ועמוקה יותר את ההתנהלות בקליניקה של הזוג וכמובן שלנו כמטפלים.

וכשמה של התוכנית כן היא האינטגרטיבית היינו "שילוב" והיא היכולת לקחת את הידע הנצבר ולהצליח להשתמש עם כלל האפשרויות להפעיל את המערכת בהתאם, ושתדע לקחת את הדברים לא רק לעוד ידע אלא לצורת התנהלות מעשית בקליניקה דהיינו להצליח להוריד את הידע להתערבויות, למילים שיאפשרו ויעודדו את השינוי וכלשונו של הרב לראות רחב ולהתנהל פשוט, להצליח להבין יותר אבל עדין להתנהל בצורה שלא מבלבלת ובעיקר לא שומטת את עקרונות הטיפול ונשמת המטפל.

ומכאן ההבנה שקורס כזה ייעודי למטפלים זוגיים שבאמת מגיעים עם התוכן הנ"ל שעל זה ניתן ליצוק את ההרחבה וההעמקה ומשם להתנהלות הכביכול פשוטה בעבודה הקלינית.

אין ספק שכתלמיד במכללת י.נ.ר בייעוץ נישואין ואחר כך עוד שנים של עבודה קלינית והדרכות אני רואה התקדמות משמעותית בעבודה שלי בקליניקה בזכות הלמידה הזו וממליץ לכל מי שמתאים ועדיין מסתפק לטעום ולהנות…

הראה עוד

להעז ולשהות באי הידיעה והבהירות

צבי לופיאנסקי | יועץ נישואין ומשפחה

הקורס הנוכחי הוא האחיזה בהגה והביטחון בכביש, יחד עם מורה דרך, אל מול התמרורים, המהמורות, הכישלונות, וחוויות ההצלחה.

בחודשים האחרונים אני חלק מקבוצת הלימוד של "הגישה האינטגרטיבית לטיפול זוגי". המועבר ע"י הרב אביחי כהן. לימודי התיאוריה של יעוץ זוגי, הם השנתיים בהם רכשתי את השכלתי הרלוונטית, בי.נ.ר. הקורס הנוכחי הוא האחיזה בהגה והביטחון בכביש, יחד עם מורה דרך, אל מול התמרורים, המהמורות, הכישלונות, וחוויות ההצלחה.

הלמידה עצמה מורכבת משני חלקים: החלק האחד הוא לימוד החשיבה האינטגרטיבית. החשיבה האינטגרטיבית היא הבנה לעומק , של הדינמיקה המתקיימת בקליניקה, בין המטפל לבני הזוג. בין המשיכה של בני הזוג להישאר בהתנהלות המוכרת, זו המניעה אותם בכל שנותיהם יח ד, והחרדה המוטמעת בהם לצעוד אל עבר השינוי המיוח ל, לבין הרצון הבסיסי של המטפל, לגייס את בני הזוג, להניע אותם לבחור בשינוי שורשי של המעגל המתקיים ביניהם. חלקו הנוסף של התוכנית עוסק בהדרכות. הן הקרנת הדרכות של הרב אביחי את המטפלים השונים, והן הצגת דיאלוגים מהקליניקה, בין מטפל לבני הזוג. כיוון שהמשתתפים הינם מטפלים ויועצים בפועל, הרי שההתערבויות הטיפוליות, והתובנות המתחדדות בעקבות המקרים, אינן רק לימודיות, אלא חווייתיות. כיוון שהלומדים מפנימים זאת ישירות, אל עולמם הפרטי בעבודתם בקליניקה. המכנה המשותף של משתתפי התוכנית, הוא לאו דווקא בכישרונות נדירים או בהצטיינות יתירה. המכנה המשותף הוא בשאיפה הקולקטיבית להטמיע את החשיבה המורכבת בתוכנו, לראות דרכה את העבודה הטיפולית, להעז ולשהות באי הידיעה והבהירות, תוך חתירה תמידית למקצועיות. ברמה האישית אין לי ספק, כי לו אתבקש להמליץ עבור יועץ או מטפל זוגי, אמליץ בעדיפות גבוהה על יועצים מתוך החברים המשתתפים בקורס הנוכחי, לפני אנשי מקצוע רבים אחרים. אך הוא יהיה לערך של ממש, לכל מטפל או יועץ זוגי, שעולמו המקצועי מושתת על יסודות החשיבה המורכבת, כזה המסוגל לשאת תסכול וכישלון לצד הצלחה, ומכיר בחשיבות העצומה של טיפול לצד הדרכה.

הראה עוד

כי עוד אאמין באדם

דקלה טלר | פסיכותרפיסטית, יועצת זוגית ומינית, מרצה במרכז י.נ.ר בתוכנית לייעוץ נישואין ומשפחה

על פי גישה זו המטפל והמטופלים מגויסים בחדר הטיפולים יחד  לתהליך של חקירה שנעשית על-ידי כל-אחד מבני הזוג בנפרד ושניהם יחד בסיוע ובהכוונה של המטפל, תפקיד המטפל הוא להפגיש את המטופלים עם עצמם, עם הבחירות שהם בוחרים והתפקידים אותם לקחו לעצמם, פעמים גם לחקור מדוע הם בוחרים כך.

שאול טשרניחובסקי בשירו שחקי שחקי כותב: "כי עוד נפשי דרור שואפת,/ לא מכרתיה לעגל פז,/ כי עוד אאמין באדם,/ גם ברוחו, רוח עז".

ונראה בעיניי כי משפט זה מבטא היטב את מהותה של הגישה האינטגרטיבית מערכתית לטיפול זוגי כגישה טיפולית, גישה המאמינה בכוחות האדם, בכוחות הפרטים ובכוחות הזוג, ביכולות של כל אחד מבני הזוג ושל המערכת הזוגית לצמוח ולהגיע למקום טוב יותר, להתקדם ביצירת מרחב אישי ומרחב זוגי עצמאי יותר, מובחן יותר ובוחר יותר.

במאמר זה אנסה להסביר מעט את מהותה של הגישה האינטגרטיבית מערכתית ואופני היישום שלה בעבודה הטיפולית.

אחת מהשאלות המרכזיות בטיפול היא מה תפקידו של המטפל בחדר הטיפולים?
נראה כי ישנן שתי גישות עקרוניות בתשובה לשאלה זו:

הראשונה טוענת כי מטרת הטיפול היא הפחתת תחושת הסבל או המצוקה של המטופל, בדומה למטפל גופני היודע כיצד להפחית את רמות הכאב ולטפל במחלה או לגרום למטופל לא לכאוב או לכאוב פחות בגללה.

מכאן שתפקיד המטפל הוא להיות "המדריך" להפחתת רמות הסבל, המטפל יודע כיצד לסייע למטופל ולגרום לו להגיע למקום רגוע, שליו ושמח יותר.

הגישה השנייה טוענת כי מטרת הטיפול היא חקירה של נפש האדם על רזיה ורבדיה, חקירת המודע והלא מודע על מנת לסייע למטופל להכיר את עצמו, ולגבש לעצמו עצמי בוחר יותר ומובחן יותר.

הטיפול הזוגי מהווה חלק מתחום הפסיכותרפיה שעוסק בסיוע לזוגות לעבוד על הקשר הזוגי ועל מערכת היחסים שביניהם. המערכת הזוגית היא מערכת מורכבת שמפגישה שני אנשים שונים עם הרגלים שונים, דפוסי חשיבה שונים רצונות וצרכים שונים ועוד.

גורמים שונים משפיעים על התפתחותה של המערכת הזוגית וביניהם גורמים אישיים ואישיותיים לצד גורמים בין-אישיים אותם מעצבים ומייצרים בני הזוג בתווך שבמערכת היחסים שביניהם.

הגדרת תפקיד המטפל הזוגי בחדר הטיפולים משמעותית מאוד מכמה היבטים. אחד ההיבטים הוא התמקמותו של המטפל בחדר הטיפול,

על פי הגישה הראשונה שהוזכרה כאן למעלה:

אחד מבני הזוג או שניהם גם יחד הם ה"פציינט המזוהה" הסובל והפצוע ואילו המטפל הוא ה"יודע" והמבין ומכאן נגזר כי תפקידו של המטפל הזוגי הוא להדריך את בני הזוג כיצד לזהות את הקושי או החוסר של בן הזוג, להבין יותר אחד את השני לסייע ולייצר מרחב אמפטי, תומך ובטוח אחד עבור השני.

על פי הגישה האינטגרטיבית מערכתית לטיפול זוגי אחד מבני הזוג או שניהם, מסיבות אישיותיות או בין-אישיות בחרו התנהגות, עמדה או תפקיד בתוך הקשר, ובני הזוג מתחזקים ומשמרים את התפקיד עד כדי הזדהות עם התפקיד בבחינת אני הוא התפקיד.
אותו תפקיד בו מחזיק או מחזיקים בני הזוג משרת אותם נאמנה כך שבני הזוג לא עוסקים בסוגיה משמעותית שקשה עבורם אותה הם דוחים לקרן זווית.

על פי גישה זו המטפל והמטופלים מגויסים בחדר הטיפולים יחד  לתהליך של חקירה שנעשית על-ידי כל-אחד מבני הזוג בנפרד ושניהם יחד בסיוע ובהכוונה של המטפל, תפקיד המטפל הוא להפגיש את המטופלים עם עצמם, עם הבחירות שהם בוחרים והתפקידים אותם לקחו לעצמם, פעמים גם לחקור מדוע הם בוחרים כך.

מרחב של חקירה הוא מרחב מאפשר ומאמין בבחירות של האדם וביכולת שלו להבין אותן ולבחור אחרת ככל שיחליט וירצה או כפי שכתב הנוירולוג והפסיכיאטר ויקטור פרנקל בספרו האדם מחפש משמעות:

"בין גירוי לתגובה ישנו מרחב. במרחב הזה הכוח שלנו לבחור את התגובה. בתגובה שלנו מונחת הצמיחה והחופש שלנו."
"Between stimulus and response there is a space. In that space is our power to choose our response. In our response lies our growth and our freedom."

ומכאן שהגישה האינטגרטיבית מערכתית לטיפול זוגי היא גישה מאפשרת ומעמתת.

מרחב הקליניקה הוא מרחב של חקירה וככזה אינו בהכרח מרחב נעים ומרגיע, אינו מרחב מחבק ועוטף אלא מרחב סומך ובוטח שמאפשר עימות, שמאפשר בדיקה, שנותן מקום למתח ולבלבול. היכולת לגדול ולצמוח פעמים שהיא עוברת דרך מרחבים של מתח ושל כאב.

הראה עוד

הגישה האינטגרטיבית מערכתית לטיפול זוגי

מלכה הרטשטיין | מטפלת זוגית ופסיכותרפיסטית

הגישה הזו עוזרת לי להגדיר מחדש את התפקיד שלי כמטפלת (כמלטפת), את מה שאמור לקרות בקליניקה (מקום בטוח, מרפא) ו.. לאן בני הזוג אמורים להגיע (לשלום בית). הגישה הזו משלבת בתוכה ניגודים ושילובים, הדרגתיות ומעגליות, תובנות והבנות, עצמאות ובחירות ועוד ועוד ועוד

מלחמות הן מציאות המתרחשת בזירות ובעוצמות שונות.
כהשראה והבנה לגישת הטיפול ״הגישה האינטגרטיבית מערכתית לטיפול זוגי״ , אביא את מלחמת רוסיה אוקראינה. מלחמה זו קשה ומאתגרת. מתרחשות בה, תופעות רבות ומעניינות, היוצרות  התמודדויות ודורשות פתרונות יצירתיים.

אחת ההתמודדות היא שרוסיה מצליחה לייצר כמות גדולה של נשק, בהשוואה, לכמות הנשק של אוקראינה. אוקראינה נעזרת במדינות אירופאיות ועדיין אינה מצליחה לעמוד בכמויות הנדרשות. כתוצאה מכך, חיילים אוקראינים בקו החזית פיתחו אסטרטגיות ומיומנויות הגורמות לכל פגז להיות משמעותי.

במבט שטחי נראה כי, סיפור המלחמה מתאר התרחשויות שמתנהלות בחזית, אך במבט מעמיק יותר נראה  כי המלחמה האמיתית מתנהלת בכלל במקום אחר- מפעלי הנשק. מפעלים יכולים לנצח (או שלא…) במלחמה בקו החזית!

כן! המלחמה האמיתית נמצאת בקצב יצור הפגזים והאיכות שלהם במפעלים וזהו המקום שמייצר את האסטרטגיות ואת קבלת ההחלטות.

מלחמות | כשהעבודה בקליניקה הפכה לזירת מלחמה מאתגרת, הבנתי שהפער בין הפנטזיה שהביאה אותי לתחום הייעוץ הזוגי, לא קלה ליישום ויתכן מאוד שלא אצליח להגשים אותה כלל.

והאתגר לא אחר להגיע. את דן ודינה פגשתי כבר בשלב הפרקטיקום. הייתי סטודנטית נרגשת לייעוץ זוגי ומאוד מהר הבנתי שאני לא מבינה ולא יודעת. דינה כמהה לשותפות אך דן התרחק שוב ושוב. היא ניסתה לגייס אותו בכל צורה אפשרית ודן בחר פעם אחר פעם לצאת מהקשר ולהתרחק מדינה.

נצמדתי לחומר הכתוב, קראתי שוב ושוב את דרכי ההתערבות השונים ועדין הרגשתי פיזור. ציר התהליך לא היה ברור לי והמפגשים עם בני הזוג התארכו והתישו אותי. ידעתי שאני לא הולכת לוותר. החלום שלי לאפשר לזוגות לחיות טוב, היה חייב להתגשם. אבל התסכול ליווה בעוצמה את התהליך. ניסיתי לפנות לעוגן נוסף, והוא: הדרכה. אבל גם שם לא הצלחתי לחוות שלווה, ההדרכה תסכלה אותי. הפער וההבנה שהדרך ארוכה, ואין בתהליך קיצור דרך, אתגרו אותי.

דן ודינה דברו על שיפור ואני הבנתי שבתהליך קורה משהו, הם התמידו להגיע, עבדו ועברו תהליכים משמעותיים. מסע הגדילה כלל את כולנו ואז המסע כאילו נעצר. מפגש ועוד מפגש ועוד מפגש והתהליך נעצר, אז שמעתי בהדרכה על גישות מתקדמות, על תהליכים שאני עדיין לא הכרתי ועל כך שהגישות הבסיסיות עובדות באופן יעיל, אך במקרים / מצבים שונים יש צורך במשהו אחר.

ההדרכות החלו לגעת במשהו האחר, החוויה הייתה אמביוולנטית. התובנות היו עמוקות, אחרות , מפגישות ו… יעילות. אבל פעם אחר פעם לא הצלחתי לרכוש את ההבנות הללו בעצמי. חשיבות ההדרכות עלתה, ההשתוקקות לידע גברה אך ההדרכות לא נתנו מענה מספק.

אין ספק שהשאלות בהדרכה, חדדו את ציר התהליך, מיקדו שוב ושוב לנקודות משמעותיות (כגון: מה הזוג רוצה? למה באו עכשיו? ולמה גורמת הביקורת למערכת ועוד) ואפשרו לתרגל התערבויות שונות, אך יחד עם זאת ההתנסויות הרבות חדדו את החסר.

באותה תקופה נשאלתי על ידי אחד הזוגות: מה הסיבה שלטיפול זוגי יצא שם רע? והאם נכון שטיפול זוגי עוזר עד לנקודה מסוימת ? יכולתי להבין אותם. פעם אחר פעם חוויתי את השינוי מגיע עד לנקודה מסוימת ומשם חוויתי כעין תקרה לא עבירה. לא הבנתי למה ניסוח הצרכים, ההבנה של החשיבה המעגלית וזיהוי תפקידים במערכת הזוגית,  לא שינו את מעגלי התגובה, לא גרמו להבנה של הצרכים ובעיקר לשינוי משמעותי ומתמשך. היא ידעה לנסח מה דן רוצה ומה היא גורמת לו אבל במבחן המציאות היא עדיין תחזקה את התפקיד שלה. לעומתה, דן סבל, התמודד והתלונן ועדיין לא שינה את דפוסי ההתנהגות שלו.

ולכאן נכנסה ״הגישה האינטגרטיבית מערכתית לטיפול זוגי״, גישה אחרת. עמוקה יותר. יודעת פחות. דורשת יותר, שולטת פחות. אמפטית יותר, מלטפת פחות. בוטחת יותר, בטוחה פחות. מכילה יותר, ממוקדת פחות. כל כך הרבה יותר, כל כך הרבה פחות. מסע חדש. מילים מוכרות, תובנות שנאמרו, כיווני עבודה מוכרים, החלו להיארג יחד ליצירה יפיפייה.

רגע, שלא תהיה אי הבנה. התחיל עוד מסע. מסע למיטיבי לכת. פתאום כל המוכר והידוע, החל לקבל צבע חדש אך מעבר לכך, מושגים החלו לקבל גוון שונה והמוכר והידוע לי, החל להתערער, דוגמא? בבקשה:

הקליניקה הפכה ממקום בטוח למקום בוטח, אני כמטפלת כבר לא מהווה דמות מושיעה ואני לא אמורה להפחית את המתח והחרדה. עכשיו ,לרגע,  בקלינקה היו 3 אנשים חרדים ואז ועוד נזכרתי  בשיעור שקיבלתי שאני אמורה להיות נינוחה, להרפות, לא לחפש תשובות, לא לספק תובנות…

אך הפעם הייתי בוגרת יותר, מאחורי אלפי (כן, זה לא טעות!) מפגשים עם זוגות  ומסתבר שהלמידה כעת הפכה למסע חוויתי. הגישה הזו הפגישה ומפגישה אותי עם תהליכי צמיחה מתמידים, עם שהייה במקום לא ידוע, התבוססות בחרדה ועם בירור תובנות.

במקביל, גם המטופלים עוברים תהליך אחר. הגישה הזו משנה את שדה הראייה, מקלפת את שכבות הלב, ממוססת את חומת החרדה, מערערת את האיזון הכובל ומאפשרת לבני הזוג לראות, להיות, לבחור ו… לבנות משהו נכון יותר.

הלימוד אפשר לי להבין למה דן ודינה נאחזו בתפקידים שלהם ולמרות הסבל והכאב לא הצליחו להרפות מהם. במהלך הלמידה הרגשתי שאני מזהה את אזורי החרדה, מסתכלת עליהם בעיניים פקוחות ובעיקר לומדת לכבד את הקושי להסתכל על האזורים הללו. הלימוד אפשר למטופלים להבין את סיפור חייהם ממשקפיים אחרות, לבחור את דרכי ההתנהלות שלהם ולהיות עצמאיים יותר.

הגישה הזו עוזרת לי להגדיר מחדש את התפקיד שלי כמטפלת (כמלטפת), את מה שאמור לקרות בקליניקה (מקום בטוח, מרפא) ו.. לאן בני הזוג אמורים להגיע (לשלום בית). הגישה הזו משלבת בתוכה ניגודים ושילובים, הדרגתיות ומעגליות, תובנות והבנות, עצמאות ובחירות ועוד ועוד ועוד. היא אינה מתמקדת בזירת חזית המלחמה, אלא פוגשת את מפעלי הנשק מבפנים, מלמדות על האסטרטגיות הפועלות בשטח ומאפשרות לבחור את ההתנהלות בזירה הבאה.

לסיכום, בחוויה שלי הגישה האינטראקטיבית מערכתית לטיפול זוגי, מובילה לשלום אישי וזוגי את לבבות האנשים הצועדים בשביליה (המטפל והמטופלים), בתהליך שלם,  בבטחה וברגיעה.

הראה עוד

גיליתי בקורס את סודות המבנה המערכתי

איטה מנצר | יועצת נישואין ומשפחה

הקורס הייחודי הזה של ה"גישה  האינטגרטיבית" נותן מענה מקיף שמשלב גישות שונות  ומרתקות  מושגים רחבים ממגוון מקורות שעוזרים להבנת ההקשרים המערכתיים  שאינם נראים בהסתכלות שטחית או פשוטה מומלץ למטפלים ומשלב גם דרך מרתקת מצמיחה ומהנה.

כמטפלים, כל מאוויינו נתונים להצלחת הטיפול, זה בדנ"א של מטפל באשר הוא… חשוב לנו לראות התקדמות, חשוב לנו לראות שאנחנו מתווים דרך נכונה  ומיטיבה. יחד עם התובנה המאד ברורה שאנחנו רק מלווים את התהליך.

אין ספק שהעבודה היא – של הזוג, הבחירה – בידיהם, ומהם יגיעו הפתרונות.
בהובלה הזו, שלנו,- אנו רוצים לראות שהזוג עולה על דרך המלך בהתאם ל "גישת הצרכים" שבה אנחנו מכירים את ציר התהליך המאד מסודר שהוא:

  • פלטפורמה מאפשרת
  • ליבת הטיפול(מעגליות ומשוב שלילי וחיובי)
  • הובלה לשינוי

הציר ברור ומאורגן , רק שלפעמים אנחנו רואים שהשינוי המיוחל- לא מגיע, או שישנה התקדמות  ואז לאחריה נסיגה.. לפעמים -נראה שאין ביכולתם של הזוג לתחזק את השינוי, למרות שמצד אחד נראה הורדת מתח בסיסית, יכולת לנהל מריבה והבנת המעגליות של עצמם, עדיין השינוי האמיתי לא קורה כי הסוגיות הרגישות ביניהם לא מאפשרות להם לנהל שגרה רגועה ובטוחה. כמו למשל:

  • תפיסת פתולוגיה נוקשה
  • ציפייה ודרישה תובענית מדי שלא מאפשרת קבלת האחר
  • תלות מוגזמת שמשפיעה על מצבי רוח
  • מערכת רגשית חזקה מאד שלא מאפשרת עבודה עם המערכת האינטלקטואלית  ועוד…

במקומות האלו, נראה שצריך התערבות עמוקה ומורכבת יותר, כזו שמאפשרת לזוג לעלות קצת למעלה מחוץ לעצמם, ולראות את התנהלותם ממקום גבוה יותר, מקום יותר אינטלקטואלי. ואת כל זה – " הגישה האינטגרטיבית" מאפשרת לנו לעשות, להוביל דרך מורכבת יותר עם הזוג, כזו שמאפשרת להם לראות מבחוץ פנימה, ומעלה אותם כזוג, לא לפני שמעלה כל אחד מבני-הזוג בפני עצמו , למובחנות גבוהה יותר שמשרתת אותו כאדם עצמאי ובוחר הלוקח אחראיות על חייו ובוודאי שמשרתת את הקשר הזוגי.

במהלך מפגשי ההדרכה הפרטיים שלקחתי, נחשפתי לדרכי החשיבה המורכבת הזו והרושם הרב שהותירו ההתערבויות  בקליניקה בעקבות ההדרכה -הובילו לתשוקה להכיר וללמוד עוד, להכיר את הגישה ע"מ להבין את התהליכים לעומק וליישמם באופן קבוע ובטוח בקליניקה.

השתתפתי בקורס"גישה אינטגרטיבית" וגיליתי בו את סודות המבנה המערכתי, עולם של תובנות, ניתוח מצבים והתבוננות עמוקה, יצירתית ומאתגרת שמנסה להתחקות אחר הצרכים הלא ממומשים במערכת אחר ההתנהגויות שמונעות את תיקונה ובעיקר אחר התנועה ופחות אחר המילים .. מתוך הבנה שהתנועה של הזוג בתוך  המערכת, היא זו שמנהלת את הריקוד ביניהם ולשם אנחנו צריכים לכוון את תשומת הלב ואת הטיפול.

לסיכום: כאשר אנו כמטפלים מבקשים דרך להשתדרג קודם כל בעצמינו, באישיותנו, ולאחר מכן בקליניקה. כאשר אנחנו מחפשים להביא את מטופלינו להצלחות אישיות וזוגיות, כיחידים עצמאיים בוגרים ובוחרים וכמערכת זוגית מתפקדת היטב.

הקורס הייחודי הזה של ה"גישה  האינטגרטיבית" נותן מענה מקיף שמשלב גישות שונות  ומרתקות  מושגים רחבים ממגוון מקורות שעוזרים להבנת ההקשרים המערכתיים  שאינם נראים בהסתכלות שטחית או פשוטה מומלץ למטפלים ומשלב גם דרך מרתקת מצמיחה ומהנה.

הראה עוד

אני חווה השתדרגות מקצועית משמעותית

רבקה קניגסבוך | פסיכותרפיסטית ויועצת נישואין ומשפחה

ההתייחסות לזוג כמערכת אחת שפועלת יחד להחזיק ולשמר התנהגויות מסוימות, לעומת גישת הצרכים היא שונה מאד ומשנה את העבודה בתוך הקליניקה. המטרות שונות, דרכי ההתבוננות והעבודה שונות

במהלך עבודתי מול זוגות חוויתי לא פעם את ה"ריקוד " המתסכל של צעד קדימה וצעד אחורה . מדברים על קשיים, צרכים, רצונות, הבנות נוצרות, מעגלים חיוביים מתקיימים, תפקידים, עמדות, ההתבוננות מקבלת עומק אחר, הזוג 'עולה על הגל' ופתאום בעיה חדשה נוצרת שמחזירה אותם אחורה. לתפקידים קודמים. מתרחשת שוב נסיגה אל המוכר והידוע. ויצא לי רבות לתהות לגבי זה. מה אני מפספסת. מה זה הכוח הזה שלא מאפשר לשינוי עמוק ומשמעותי להיטמע בתוך זוגיות. רציתי להבין את התנועה התת קרקעית ואת העוצמה שלה.

אותה תנועה תת קרקעית  צפה ועלתה  בהדרכות ונגלה בפני עולם שלם, קומות, הבנות, התבוננויות בעומקים אחרים. והרגשתי צמא גדול להרחיב את הידע שלי.

שמחתי מאד להצטרף לקורס לימודי המשך. משבוע לשבוע אנחנו מעמיקים ומרחיבים את נקודות ההתבוננות שלנו על המערכת הזוגית. אנחנו לומדים את התיאוריה שעומדת מאחורי השיטה ולומדים להתבונן אחרת בזוג שיושב מולנו בקליניקה.

אנחנו לומדים לשים לב לתנועה ולדינמיקה שקורית בין בני הזוג שהיא הרבה מעבר לתוכן המדובר. אנחנו מתבוננים על החרדות המניעות את האדם, על ההתנהגויות המאפשרות וההתנהגויות המונעות ולומדים איך לבצע התערבויות מיטיבות מול בני הזוג. איך לשאול,  לסדוק, לשקף ועוד. וכל זאת על מנת להביא את בני הזוג באופן אישי ומערכתי לזוגיות בוגרת יותר, לזוגיות שמתבוננת על עצמה בעיניים מפוקחות ונותנים להם את האפשרות לבחור מחדש. בעצם, להשיל את ההתנהגויות הילדיות שרכשו בצעירותם ועיצבו אותם ולאפשר להם לבחור שוב ממקום אחראי, בוגר ועצמאי. ובכך מאפשרים להם להיות בני חורין על חייהם.

ההתייחסות לזוג כמערכת אחת שפועלת יחד להחזיק ולשמר התנהגויות מסוימות, לעומת גישת הצרכים היא שונה מאד ומשנה את העבודה בתוך הקליניקה. המטרות שונות, דרכי ההתבוננות והעבודה שונות ובמהלך הלימודים במקביל לחומר התיאורטי אנחנו לומדים דרך סיפורי מקרה והדרכות גם על איך להתבונן אחרת על המערכת הזוגית, וכמה ההתבוננות הזאת חשובה להבנה עמוקה יותר של המערכת והכוחות השונים הגלויים והנסתרים שפועלים בה. אנחנו לומדים דרכי התערבות מדויקות יותר, יצירתיות ומגוונות שיכולות להתאים בעבודה מול זוגות שונים. בנוסף, אנחנו צופים ומנתחים מפגשי הדרכה שונים, ורואים כיצד ניתן להטמיע את הלמידה בשטח. דבר שהוא חשוב ומשמעותי ומאד יעיל להפנמת החומר וכן מימושו בעבודה מול הזוגות בקליניקה.

לסיכומו של ענין, אני שמחה ומודה על הזכות להשתתף בקורס הזה. אני חווה השתדרגות מקצועית משמעותית שמשתקפת ביכולות ואיכויות שאני מביאה לתוך הקליניקה בעבודה מול זוגות. בנוסף, הקורס משאיר אותי בצמא ובסקרנות להמשיך את תהליך הלמידה האינסופי.

הראה עוד

אל תפספסו את ההזדמנות להעמיק את הידע המקצועי שלכם ולהצטרף לקורס החשיבה האינטגרטיבית הקורס שייתן לכם כלים מתקדמים לעבודה יעילה ומדויקת יותר עם מטופלים

נגן וידאו

דוגמא ממפגש עמיתים בזום כחלק מלמידת ותרגול הקורס

נגן וידאו

הרצאת מבוא שניתנה במרכז מתיבתא שעל ידי אגודת היועצים והמטפלים במשפחה בישראל

כניסת מנוי

הרשמה למגזין

הירשמו ללא כל התחייבות למגזין
ותהנו ממגון עצום של תוכן בתחומי הנפש

במקרה שאין לך קוד רישום, נא לרשום את הספרה 10 לרמת הרשאה של צופה במגזין

therapynet ו- Cookies

באתר זה נעשה שימוש בקבצי Cookie. בעצם בחירתכם להמשיך ולגלוש באתר זה, אתם מביעים הסכמה לשימוש מטעמנו בקבצי Cookie. עיינו כאן למידע נוסף